söndag 23 november 2008

November kallt

Kan inte låta bli att längta efter snön. Nu är det nära.
Det är oväder på östkusten och jag kan inte låta bli att önska att det var här på västkusten. Nu är det nära.
Det biter i kinderna och i näsan och det är helt underbart. Nu är det nära.
Solen skiner och det några minus grader och det är bara det vita puderet som fattas. Nu är det nära.

När blir det vinter på riktigt?

tisdag 11 november 2008

Debatt om förskolan

Just nu är det mycket debatt om förskolan. Ikväll 20:30 på programmet Debatt på SVT2 ska det debatteras om moderaternas nya förslag på max 40 timmar för barn i förskolan. Det ska jag absolut kolla på och följa vad som sägs där.

Senast idag på västnytt hörde man om förskolor i Borås som trängs i en barack med barn i åldern 1-2 år. Helt vansinnigt!!! Det har varit stor inflyttning till kommunen och man har inte lyckats lösa plats åt barnen på existerande förskolor. Dessa barn som vistas i baracken har gjort det i 1 år och var lovade att de skulle få tillgång till riktig lokal, men som synes har inget hänt. Förstår föräldrarna och deras upprörda kommentarer.

Det verkar som att situationen är likadan överallt i vårt avlånga land. Det är dags att debatt väcks från alla håll. Personal, föräldrar övriga medmänniskor måste börja reagera och skrika ut hur det är på landets förskolor. Det är inte acceptabelt att våra barn skall leva i den här miljön. INGA VUXNA SKULLE ACCEPTERA EN SÅDAN ARBETSSITUATION PÅ SIN ARBETSPLATS SOM BARNEN FÅR STÅ UT MED!!!

Reinfeldt - skulle du trängas med 20 utav din kollegor på en yta av ca 45 kvm med usla arbetsförhållanden, dålig mat, inte få möjlighet att uttrycka dina åsikter, inte bli lyssnad på, inte bli respekterad av kollegor, inte vara delaktig i beslut mm. Det är så barnen har det idag varje dag i sin vardag.

Det skrivs insändare i tidningar från oroliga föräldrar om hur deras barn har det i förskolan. Det är jätte bra. Vi måste tillsammans stå upp för våra barn. De kan inte göra sin röst hörd till politikerna som sitter och bestämmer att det skall in fler barn i barngrupperna för att man inte löser 4 månaders spärren. Och det är emot all forskning som finns om barn och deras lärande. STORA BARNGRUPPER ÄR INTE BRA FÖR SMÅ BARN OCH DERAS INLÄRNING!!

Det är emot läroplanen! Det är emot barnkonventionen! Det är emot all forskning som finns om små barns lärande! Det är emot skolverkets rekomendationer om gruppstorleken på barngrupper!

VEM BÄR ANSVARET?

söndag 19 oktober 2008

Daghem - katastrof

I torsdags var det en händelse på en förskola i Laholm som man raporterade om i media. Jag satt och såg på västnytt när reporten börjar prata om händelsen. Och vad hör jag?! Han presenterar förskolan som ett daghem. Jag trodde nästan inte det var sant. Jag har i efterhand fått gå in på svt:s hemsida för att kolla på inslaget igen.

Eftersom det heter dagis i folkmun och föräldrar pratar med sina barn om dagis så är det svårt att få bort ordet "dagis" (det är ett gulligt smeknamn som någon sa till mig). Men när man använder daghem på dagens förskola är det INTE bra. Då är vi tillbaka i 1970-talets syn på vad barn gör i sin vardag - att det enbart är barnpassning för att föräldrar ska kunna jobba. Ja, delvis, för barnen måste ju kunna vara någonstans när föräldrarna jobbar, går i skolan eller vad dom gör, men förskolan är så mycket mer. Skolverkat har tagit fram en broschyr om förskolans läroplan där det står väldigt bra om vad och varför förskolan:

"Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Det innebär att förskolan i första hand är till för ditt barns skull, även om den också ska göra det möjligt för dig som förälder att arbeta eller studera".

Jag skrev även ett mail till västnytt om att det är illa att benämna dagens förskola med "daghem" och hoppas att på något sätt nå fram till någon där ute så att vi kan börja förändra folks syn på förskolan.

söndag 12 oktober 2008

Resultat

Här är resultatet på fråga 2:


Har du själv drabbats av försäkringskassan?

JA
40%
NEJ
60%
10 röster totalt


Ny fråga kommer

torsdag 9 oktober 2008

Bacill

Det var något som låg i kroppen. Att jag kände mig så trött och konstig. Jag fick gå hem från jobbet. Jag frös och huttra, det ekade i skallen och sen så låg jag i feber i två dagar.

Men vips så var det borta och jag mår nu mycket bättre. Skönt! Det måste varit någon bacill som hoppat på mig. Känner mig inte alls nedstämd och deppig längre. Så bort med er era dumma baciller. Er vill jag inte träffa igen. Var ganska plågsamt att känna sig så nedstämd och inte först förstå vad det berodde på. Men skönt nu efteråt när jag vet att det var dessa baciller som spöka i min kropp.

Glad och lycklig igen!

söndag 5 oktober 2008

Skrivkramp

Eller hösttrött?

Jag tänker så mycket, men får inget skrivit. Det finns så mycket som vill ut, men får det inte skrivit. Jag är trött, trött.

Jag ser på människor runt omkring mig. Alla går i slowmotion. Mina rörelser är långsamma. Hela min kropp strejkar. Jag är trött, trött.

Jag säger att jag skall göra en massa saker, men inget blir av. Jag hade energi att starta flera projekt, men inget avslutat. Jag är trött, trött.

Jag försöker hålla mig flytande och det går. Men just nu krävs en extra ansträgning för att hålla flytläget. Jag vill nå över vattenytan och stanna där.

Jag kämpar, kämpar. I morgon är en ny dag.

måndag 29 september 2008

Bokmässan

Jag var på bokmässan i helgen och jag måste få säga att det var väldigt roligt. Har inte varit på den på säker 10 år. Fast den är i Göteborg en gång om året blir det inte att man går. Nu är jag väldigt glad att jag gick.

Det finns så mycket bra böcker och jag önskar att jag hade mer tid och ork att läsa. På mässan hittar man böcker som man aldrig annars skulle finna eller leta efter. Det är roligt. Det finns mycket bra fackböcker som jag skulle ha nytta av i mitt yrke, men man kan ju inte köpa allt. Köpte en bok som verkar väldigt bra. En bok som heter "En jämställd förskola - teori och praktik". En praktisk bok att ha i förskola och skola i arbetet med jämställdhet. Författaren heter Kristina Henkel och samarbetar med ett förlag som heter Olika och dom skriver barnböcker kring ämnet jämställdhet och genus.

Jag fick en väldigt bra pratstund med Kristina om det här med jämställdhet och berättade lite hur vi jobbar kring de här frågorna, för det är inte lätt. Och hon berättade lite hur man kunde använda hennes bok i praktiken. Och jag kände att den var väldigt lättförstådd och tilltalade mig för att i alla fall jag kan arbeta med mig själv i dessa frågor.

När vi sedan bläddrade, jag och min väninna, i en bok som heter "Pappa hämtar" fick vi se att det stod "dagis" i den. Vi frågade om varför det stod "dagis" och inte förskola? Då berättade Marie Tomicic, en av de ansvariga på Olika förlaget, att det var Tyras (som boken handlar om) egna ord som berättade sagan och då skulle förskola kännas väldigt konstigt. De hade haft en diskussion med författaren Alexander Holmberg om ordvalet men att det fick bli dagis för att det är Tyras egna ord.

Samtalet med Marie Tomicic var väldigt intressant för att jag förklarade varför jag reagerade så starkt på ordet "dagis". Att vi som arbetar i verksamheten tycker det är viktigt att förstå att förskolan står för något, och är inte "barnpassning" som ordet dagis för med sig. Förskolan ingår i Sveriges övriga skolsytem då den fick en läroplan 1998. Barnens lärprocess finns hela tiden och alla föräldrar skall vara medvetna om vad deras barn lär sig och vad de är med om hela dagarna på förskolan. Om ditt barn säger att hon/han har lekt, så är det inte "bara" lek och att de haft roligt, för det har dem. Men....
Med leken lär de sig;

turtagande
socialt samspel
medkänsla
empati
omtanke
förståelse - för och med varandra
förlåtelse
känslor

Listan kan göras lång. Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Och det måste alla förstå. Förskolan finns inte bara för att föräldrar skall ha möjlighet att arbeta. Den har ett syfte!!! Vi, jag och Marie, hade en bra diskussion kring detta och kring mina tankar om varför det är viktigt.

Och detta gjorde att jag hade en väldigt bra dag på mässan. Det är alltid roligt att diskutera med människor som är öppna och lyssnar på ens åsikter och att det kan bli en bra diskussion. Stort tack till dig Marie!

onsdag 24 september 2008

En bra chef?

Vad är en bra chef på en arbetsplats?

För mig är en chef:
  • en person som är lyhörd för vad personalen säger.
  • en person som har förtroende för sin personal.
  • en person som litar på att personalen är proffsig på det vi skall utföra.
  • en person som skall visa sitt stöd för personalen i olika situationer.
  • en person som tar tag i problem/konflikter när det uppstår något.
  • en person som inte tar någon annans/utomståendes parti utan är på personalens sida.
  • en person som vågar stå upp mot sina chefer om det finns underlag för det.
  • en person som inte går på fjäsk från personer på arbetsplatsen.
  • en person som återkopplar till personalen.
  • en person som har en dialog med personalen - inte monolog.
  • en person som inte utövar sin makt för att man har den positionen.
  • en person som inte använder tystnad som ett svar på ställda frågor.
  • en person som är rak och ärlig - bättre än tystnad till svar.

Du är Du och Jag är Jag

tisdag 23 september 2008

Skottdrama i Finland

Vad är det som händer? Han lägger ut en film på You Tube om vad som komma skall och det är inte krav nog att ta ifrån honom vapnet. Hur tänkte dom nu?

Det är ingen idé att försöka förstå för det gör man inte. I Göteborg skjuter gängen på varandra var och varannan dag och man förstår inget.

Vems är ansvaret? En svår fråga och som kan väcka stor debatt. Vilket jag kanske gör nu.

Jag bara undrar varför det varje gång pratas om att det är samhället och/eller skolans ansvar om det är unga människor som gör dessa dumheter? Var är föräldrarna? Provocerande? JA!

När det pratades om skottdramat i Finland ikväll på Rapport berättade dom att Jan Björklund, vår skolminister, skulle komma till Svt morgon i morgon. Han skall prata om att skolan måste ta ett ansvar för såna här händelser. VA!?

Jag kan inte se in i framtiden och jag kan ju inte i förväg veta hur diskussionen kommer att gå, men kan inte låta bli att tänka.... vadå skolan?

FÖRÄLDRARNA DÅ?! Ansvaret skall inte fösas över på någon annan hela tiden. Det är alltid någon som föser över ansvaret på någon annan oavsett vad det gäller. Vem är det som skall ta ansvaret då? Ingen? Alla? Vi? Ni? Dom? Vem?

Du är Du och Jag är Jag men det är vi tillsammans - inte någon annan där borta!

måndag 22 september 2008

Lycklig

Det är så lätt att hamna i en negativ spiral. Ibland känner jag att jag hamnar väldigt lätt där. Men sedan behövs det inte så mycket för att jag skall få ett uppsving (havets botten)


Jag tog mig en funderare i helgen... Vad gör mig lycklig? Och svaret är ganska enkelt. Jag mår bra när jag får jobba med mina händer, vara kreativ. Jag har sytt mycket det sista och det har verkligen gjort att jag mått bra. Men jag söker också nya utmaningar.

Jag och en väninna skulle gå en keramikkurs. Tyvärr blev det inget när min sambo började yttra sig om våra pengar.... men du får gärna gå den kursen, säger han sen. Ja men då hade han tagit bort min glädje i att gå den här kursen, så jag bestämde mig för att inte gå. Men vad barnslig hon är tänker många säkert nu. Och det tyckte även min sambo. Han tycker att jag tolkade in saker som han inte sa eller mena. Och eftersom jag är en tänkande varelse och känslomänniska sa jag också att jag förstår att han inte mena något illa med det han sa. Men i det han sa så tog han bort den glädjen jag kände för att gå den här kursen. Och det räcker för att jag inte ska vilja gå den. Kan tyckas barnsligt men så är det.

Nu har jag hittat andra utmaningar och andra kreativa saker att göra i stället. För jag har alltid många ideér och inte svårt att hitta på nya saker. Oftast är det att orka som är problemet. Men nu har jag bestämt mig för att göra saker som fyller på min energi för att jag skall må så bra som möjligt.

Mitt nya projekt nu i första hand är att virka en mössa och en halsduk. Dessa kommer spraka i alla möjliga färger som också gör att man blir glad. Efter det har jag på lut att virka och sticka andra mössor. Jag älskar hattar och mössor. Nu kommer årstiden när mössor är på sin plats så nu skall jag göra flera olika modeller i massa olika färger. Jag har aldrig varit den som brytt mig om att följa det mode som råder, utan tagit på mig det jag vill. Men nu är ju faktiskt hatten och mössan på mode, vilket är jätte kul tycker jag.

Allt eftersom jag blir klar med mina projekt tänkte jag lägga ut foton här på bloggen. För att kanske inspirera andra att börja virka och sticka. Det är jätte kul!!! Jag välkomnar frågor om någon är interesserad på att börja.

torsdag 18 september 2008

Varför förskola och inte dagis?

I folkmun heter det dagis, och då vet alla vad man pratar om. Men det är inte ok!!! Vad som är mer störande är när offentliga personer som politiker eller journalister i media använder ordet dagis. Att politiker använder ordet dagis. Det är illa. Det är inte för mycket att begära att de skulle använda ordet förskola. Det är bestämt från regeringen att förskolan skulle få en läroplan och därmed bli FÖRSKOLA och dagis skulle försvinna (vilket det egentligen hade gjort redan långt innan). Och då handlar det inte bara om orden utan dess innehåll. Nu vilar hela förskolan på denna läroplan som kom 1998. Det är 10 års sen. Detta skrev regeringen om förskolans läroplan i den skrift som kom i samband med läroplanen:
"Denna läroplan är förskolans första läroplan, vilket innebär att förskolannumera ingår i och utgör det första steget i samhällets samlade utbildningssystem för barn och ungdom." [...] Läroplanen utgår från en ansvarsfördelning där staten anger de övergripande målen och riktlinjerna för förskolan och kommunerna svarar för genomförandet. Till sin struktur överensstämmer förskolans läroplan i huvudsak med skolans läroplaner. Genom att förskolan nu får en läroplan omfattas utbildningssystemet av tre läroplaner; en för förskolan (Lpfö 98) en för den obligatoriska skolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) samt en för de frivilliga skolformerna (Lpf 94). Avsikten är att de tre läroplanerna skall länka i varandra utifrån en gemensam syn på kunskap, utveckling och lärande. [...]
Läroplanen är en förordning med bindande föreskrifter som är utfärdad av regeringen."


Om inte offentliga personer använder ordet förskola när de pratar om förskolan är det svårt att få bort ordet "dagis" i vanlig folkmun. Alla vet vad ett dagis är - men inte många vet vad förskolan är. Uppfattningen är att det är samma sak - MEN DET ÄR DET INTE! Gå in på ett Swedbank kontor och säg till personalen där att du vill öppna ett konto på Föreningssparbanken så får du se hur de reagerar på det.

Med att tro och tala om förskolan som att det är samma sak som "dagis" är att inte värdesätta alla de barn som varje dag vistas i förskolan. Genom att säga "dagis" sätter du inte värde på de små barnens lärande. Du nedvärderar också den personal som jobbar i förskoleverksamheten. Hur skall statusen höjas på yrket och hur skall man få människor att jobba i förskolan om man fortsätter att benämna förskolan med dagis? Nu ligger ju inte bara statusen i ordet förskola, men jag tror att man måsta börja där. För går "vanliga människor" fortfarande runt och tror att man lämnar sina barn på "dagis" för att få barnpassning när man går till jobbet, kommer det aldrig att gå att höja statusen på yrket förskollärare. Ingen vill gå på högskolan i 3½ år för att passa barn. Fråga alla som går på lärarhögskolan och alla som jobbar inom detta yrke. INGEN UTBILDAR SIG FÖR ATT PASSA BARN.

Det är dags att vakna nu!!! Dagis är förlegat. Det var på 70-talet. Nu är det 2008 och läroplanen för förskolan har funnits i 10 år. Personalen som arbetar i förskolan jobbar väldigt hårt med läroplanen. Hela verksamheten styrs utav den, samt en mängd andra styrdokument (som också är bestämt av politiker). Personalen har väldigt hårda krav på sig om hur verksamheten skall styras och är väldigt bra på det också. Men när det finns en massa andra faktorer som spelar in samtidigt, är det väldigt svårt för personalen att gör sitt arbete på ett bra sätt.

Vad är då förskola?
Förskoleverksamhetens uppgift är att bedriva pedagogisk verksamhet. Som i citatet ovan så är läroplanen en förordning som är utfärdat av regeringen. Det innebär att det är REGERINGEN som bestämt vilka krav som staten ställer på verksamheten. Det innebär också att förskolan är det första steget ett barn tar i det utbildningssystem som Sverige har - redan från 1 års ålder. Det innebär även att skolverket är en tillsynsmyndighet för förskolan liksom för övrig förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. I läroplanen finns det mål och riktlinjer som anger inriktningen på förskolans arbete. I samma skrift står det också:
"Målen är i förskolans läroplan utformade som mål att sträva mot. Dessa anger vad förskolan skall sträva mot när det gäller det enskilda barnets utveckling och lärande. [...] Förskolan bedriver en pedagogisk verksamhet i vilken barn kan börja vid olika åldrar och delta i under olika lång tid. Förskolan skall vara trygg, utvecklande och lärorik för alla barn som deltar utifrån vars och ens förutsättningar."

Jag skulle kunna skriva hur mycket mer som helst om hur viktig förskolan är. Jag vill väcka debatt och lyfta förskolan - FÖR DET ÄR DAGS FÖR DET NU!!


En uppmaning till er politiker! Vakna, stanna upp och förstå vad viktig förskolan är. Klanka inte ner mer på de små barnens lärande. Det måste vara STOPP!!! Inför inte vårdnadsbidrag. DET ÄR BARNEN NI STRAFFAR!

onsdag 17 september 2008

Bakåtsträvarkassan

Jag vet inte vart vi är på väg och jag vet inte vad man mer ska säga om kära FÖRSÄKRINGSKASSAN...

Jag vet bara att jag måste få kommentera vad som nu är nytt som jag fått höra. Vilket även knyter an till vad jag tidigare skrivit om förskolan.

Fick igår höra om dessa blanketter som förskolan skall skriva på när ett barn varit sjukt, vilket är helt vansinnigt i sig. Försäkringskassan lämna över sitt ansvar så att andra får göra deras jobb.... Nämligen att jaga FUSKARE. Ja, nåväl, det var inte det jag egentligen skulle säga.

Med denna blankett som föräldrarna skall fylla i, om att de varit hemma för vård av sjukt barn, så följer det med en liten informationslapp. På denna information står det bl.a vad du ska tänka på och hur du skall gå till väga... MEN och det ett väldigt stort MEN!!
Det står att föräldrarna skall lämna den till personalen på DAGIS!

Vart skall föräldrarna då lämna dessa lappar för påskrivning, undrar jag??? Vad vill Försäkringskassan? Sträva bakåt? Ska vill tillbaka till något som inte finns längre? Så mycket kan jag säga... Att det vill inte den personal som arbetar i förskolan.

Hur kan en myndighet skicka ut lappar till människor i det här landet med något som är så in i h-te galet??? Vad är problemet?? När skall förskolan få plats i det så kallade skolsystemet som man skryter om är så bra? Det pratas i TV och i andra sammanhang om att Sverige har en sådan bra skola (och där ingår förskolan, tro det eller ej?!) men varför är det då så svårt att benämna föskolan med sitt namn. Man fortsätter att använda något som försvann för ett bra tag sen. (om man läst mina tidigare inlägg) Forskning säger att Sverige har bland de bästa förskolorna i Europa, eller kanske till och med världen. Men varför har media, myndigheter eller politiker så svårt att prata om förskolan som förskolan? Det är regeringen som bestämt att förskolan skulle få en läroplan och att det skulle innebära att förskolan (citat)
"numera ingår i och utgör det första steget i samhällets samlade
utbildningssystem för barn och ungdom i det svenska skolsystemet"
(Om förskolans läroplan; Regeringens förord till läroplanen - Skolverket)

Barnens rätt till kunskap, utveckling och lärande - oavsett ålder.

Jag känner på mig att jag kommer att återkomma till detta på något sätt för det tycks inte finnas någon hejd på varken "Bakåtsträvarkassan" eller detta med förskolan.

PS.
Den här personen som berättade detta för mig har försökt nå försäkringskassan för en förklaring om varför man skickar ut information till föräldrar, där det står "dagis"? Blev hänvisad till en man som inte gick att nå. Hon som svarade på försäkringskassan sa oxå att det har kommit annat klagomål på detta. Men vad gör man då åt det, undrar jag? Och fler med mig!!!

söndag 14 september 2008

Söndagsmorgon

Jag kan bli tokig på media. På dagens söndagsmorgon på TV4 handlade det bl.a. om regnbågsfamiljer. Det var med ett lesbiskt par som hade fått en son som nu var 7 månader, en psykolog från BUP och någon journalist eller vad hon var (hon hade skrivit någon ungdomsbok som tog upp detta med regnbågsbarn iaf). Tilde ställde en massa frågor till paret om hur de hade blivit bemötta mm. När diskussionen kom till hur förskola och skola hanterar dessa familjer med samkönade föräldrar börjar den här människan från BUP att prata om "dagis" och vilken roll man har där som personal. Vad då??
DET FINNS INGET SOM HETER DAGIS!!! Det borde en sådan människa som arbetar med barn & ungdomar veta, att det inte längre finns dagis. Alla andra hängde på i samma sväng och kallade förskolan för dagis. Den här människan som hade skrivit en barn & ungdomsbok borde vara så pass påläst att veta att det inte finns några dagis längre.

Den enda som inte hängde med på deras linje var Tilde. En stor eloge till dig Tilde som på ett profitionellt sätt fortsatte att säga förskola.... För det är vad det är!!!

Jag kommer återkomma till detta om förskola kontra dagis. Det känns högst aktuellt att ta upp detta för det brister ganska ofta i media hur man pratar om förskolan och vad man benämner det som. Jag har redan berört ämnet lite i mitt inlägg: 6-års tid.

lördag 13 september 2008

Nytt hus

Det är skönt att det är helg. Känner mig lite matt i kroppen... Men jag har varit och tittat på ytterligare ett hus. Tyvärr var inte min sambo med, vilket var lite dumt, men han jobbade. Huset var väldigt fint och ligger bra med stor stor tomt, en egen äng tillhör. Det är lite byggnader på tomten, dom som har bott där har haft hundar så det är några hundgårdar i ena uthuset. Det andra är ett eget litet hus. Är väl inte så användbart som det står men det går ju att göra i ordning.

Vad sägs?



NYRENOVERAT KÖK...

... MED VEDSPIS FÖR UPPVÄRMING OCH MYSFAKTOR

VARDAGSRUM MED MATSAL

BADRUM MED BASTU

Ligger i en lantlig idyll men inte så långt borta så man känner sig instängd. Och öppet runt om med ängar och åkrar så det känns inte instängt på nåt sätt.
Nu måste vi bara se till att min sambo får komma och titta på det också. Vi får ringar mäklaren på måndag.

Kan detta vara vårat hus???

tisdag 9 september 2008

Havets botten

Ja, då var man nere på havsbotten igen. Känns som att man aldrig kommer upp till ytan. Och gör man det är det inte för långa stunder.

Man sätter upp höga förväntningar på nåt och tänker att nu så är det min tur. Men nix, vad lätt det är att åka ner i det djupaste djupet. Det är alldeles för lätt att ta djupdykningar. Det är så svårt att hålla sig uppe flytandes och när man gör det och tycker att det gå bra, så går det väldigt fort ner i djupet igen.


Jag var så glad igår när vi eventuellt hade hittat VÅRT drömhus.... och vad händer.... Vilken stördykning. Plask ner i det djupaste när mäklaren ringde idag. Från ingenstans var budet uppe på 2 mille... 2 MILJONER. Huset har stigit över 500 i en liten vattendroppe.
Helt sjukt!!!
Och snabbt som bara den står man där på den djupaste havsbotten och man får så sakta ta sig upp till flytläge igen. Jag är fortfarande inte riktigt där men med lite sömn så är jag väl på ytläge igen för att ta nya störtdykningar på jobbet.

Idag har det varit lite för många störtdykningar. Jag var nästan ovanför vattenytan i morse, svävade ovanför, men så kommer jag till jobbet....... och direkt så får man göra en störtdykning. Det är lite för många dykningar just nu. Hur många dykningar klarar man av innan det börjar märkas att man börjar få ont om luft? Det är frågan?

Nu är det dax för lite terapiövningar igen för att det inte skall bli för djupa dykningar.......

Jag är jag och Du är du!

måndag 8 september 2008

Husköp

Jag är inte bara upprörd över saker och ting. Jag kan faktiskt vara glad och lycklig också. Idag har jag och min sambo varit och tittat på ett hus. Vi har letat i 1 år nu ungefär. Och vi har sett många fina hus men också många dåliga hus. Och vi har inte hittat vårat drömhus ännu som passar vår plåndbok.

Det vi var och tittade på idag är helt underbart. Ett litet rött torp (nyrenoverat) som ligger på landet med öppna ängar, korna som grannar och ..... alldeles underbart. Och det gör mig lycklig.

Men så smyger den förnuftiga människan sig in.... Är det för litet? Ligger det för långt bort? Hur gör vi med pendling? Får vi plats när barn kommer? Kommer vi kunna hänga med i budgivningen? Vad är huset värt? Hur mycket kan vi tänka oss att ge för just detta hus?

Frågorna är många och man kan bli helt galen av alla funderingar. Det är ju en stor investering man gör och det MÅSTE ju kännas bra.

Se bara här



RÖTT TORP MED LANTLIG ATMOSFÄR MED KOR & ÄNGAR SOM GRANNAR

NYRENOVERAT KÖK MED ROSTFRIA VITVAROR & VEDELDAD SPIS FÖR MYSFAKTOR & EKONOMSIK UPPVÄRMNING

HÖRNBADKAR FÖR MYSIGA STUNDER

BASTU....ALDRIG FEL


Är det inte alldeles...... alldeles underbart??

söndag 7 september 2008

Människovärde??

I inlägget om försäkringskassan skrev jag om mina egna erfarenheter om försäkringskassan. Hur människor i min närhet drabbats av deras dravel. Jag undrar vad människovärdet är värt i deras organisation?

Nu har jag sökt runt lite på bloggportalen för att se hur andra drabbats.... och det finns många, kan jag säga. Läs om lcelanders möte med försäkringskassan.

"Trots mina två läkares intyg vidhåller försäkringskassan att jag inte varit tillräckligt dålig och att läkarna inte tydligt nog talat om vad felet är och varför jag inte kan jobba. För en människa med kronisk inflamation och dessutom ångestproblematik då doseringen för sköldkörteln ej stämmer, är det kränkande att ifrågasättas att man skulle inbilla sig symtomer som att inte klara att koncentrera sig på en text, få ihop skrift och tal ordentligt på grund av den " tröghet" i hjärnan som uppkommer med en ej fungerande sköldskörtel".

Vad är människovärdet värt? Är det ingen som litar på människan längre? Vad tror dom som jobbar på försäkringskassan? Att alla ljuger om att dom är sjuka? Man skickar in ett läkarintyg för att få sin sjukskrivning godkänd, men vad händer? Ja, du är inte tillräckligt sjuk.... tillbaka till jobbet med dig!! Vad ska den stackars lilla människan göra för att bli trodd i dagens samhälle??

Vart är vi på väg?

måndag 1 september 2008

Försäkringskassan?

För vem?!!? För mig? För dig?..... NEJ

Om nu försäkringskassans nya regler skall göra att man skall komma åt dom som fuskar så är dom helt fel ute. Man slår redan på dom som ligger ner, dom som verkligen behöver hjälp och är i behov av pengarna när man faktiskt ÄR sjuk...... inte låtsas vara det.

På min arbetsplats är vi ca. 16 personer. 3 stycken är sjukskrivna varav 2 inte fått sina sjukskrivningar godkända av just FÖRSÄKRINGSKASSAN. Det är en ganska stor procent på så få personer. Försäkringskassan har inte träffat personerna i fråga, utan det är någon sitter där och bedömmer lite hipp som happ verkar det som, utifrån vad som står i läkarintyget. En utav personerna har varit sjukskriven i över 6 månader, och slåss fortfarande för att få rätt mot försäkringskassan. Ni kan ju bara tänka er hur psykiskt påfrestande det är. Pengasituationen blir ju katastrofal. Är det så man skall få personer i arbete??? Genom att bryta ner dom psykiskt, så att man skall glömma vilken sjukdom man sökte för första gången??? Nu tvingas hon komma tillbaka till jobbet, fast hon inte kan utföra sina arbetsuppgifter fysiskt, vilket hon varit borta från jobbet för från början. Det har inte ändrat sig. Det som har ändrat sig är att hon nu också mår psykiskt dåligt, vilket hon inte gjorde från början. Vad skall det behöva stå i ett läkarintyg för att det skall bli godkänt??? Är det rätt?....... Vem tar ansvar?

Sammhället tar inte sitt ansvar.... alltså ni POLITIKER!! Ni anmäler er inte sjuka när ni är sjuka utan lyfter er vanliga lön. Tro fan att ni kan vara sjuka då. När vi "vanliga människor" får kämpa oss fram för att överhuvud taget få sjukskrivningar godkända. MAN MÅSTE VARA FRISK FÖR ATT ORKA VARA SJUK!! Det är det nya nu. Man får slåss för att hävda sin rätt.

Precis som kvinnan som fick kämpa i 6 år för att få rätt mot försäkringskassan, och få ut ersättning.... som är varje människas rätt. Men inte enligt det nya nu. Försäkringskassan själva vet inte hur dom skall hantera dom nya reglerna, men ändå sitter det någon där och bestämmer vem som skall få ersättning och inte. Det är nästan lite lotteri över det hela. Har man tur så får jag min sjukskrivning godkänd och rätt till ersättning. Är det rätt?

Nu ska alla arbeta. Det är ingen som är sjuk. Men ändå finns det människor som ÄR sjuka och behöver vara sjukskrivna. Ni kommer inte åt fuskarna. Dom kommer finnas kvar ändå. Ni fortsätter att slå på dom som minst behöver det.

Jag säger inte att det skall gå till hur lättvindigt som helst, att gå långtidssjukskriven. Men det nya systemet fungerar ju uppenbarligen inte heller. Och egentligen är det ju inte bara försäkringskassans fel utan även våra POLITIKER. Återigen..... Vem tar ansvaret?

Jag blir så arg och ledsen för jag vet inte vart vi är på väg? Jag hoppas bara att om jag skulle behöva vara sjukskriven någon gång så hoppas jag att jag får den där turlotten.... någon gång måste man ju har tur i spel, eller?!


VART ÄR VI PÅ VÄG?!

söndag 31 augusti 2008

Anonyma klubben


Alla kan gå med i Anonyma klubben. Hur enkelt som helst. Det går ut på att du skall glädja andra medmänniskor. Att ge utav dig själv på något sätt.

Sprid lite glädje genom att du t.ex nästa gång du handlar, köper något och ger det till expediten och ber denne att ge det till nästa kund som kommer och hon skall säga att det är från Anonyma klubben. Det kan vara när du köper en tidning - köp två istället, du köper en glass - köp en extra, köp en trisslott, du köper korv - köp ett extra paket.... det behöver inte vara mycket pengar.... bara att glädja någon annan.

Det behöver inte vara något du köper. Glädja någon genom en gest, eller en uppmuntran och hälsa sedan från Anonyma klubben.

Det du ger får du dubbelt så mycket tillbaka.

Gör någon glad redan idag!


lördag 30 augusti 2008

6-års tid

Varför skall man behöva slåss för någonting i 6-års tid? Det är ju helt galet! Det är en ganska lång tid. Och att behöva slåss för något när man inte är frisk, det är ännu värre. När man vet att man har rätt. Vart är vi på väg då?

Vissa människor bråkar om småsaker och hävdar sin rätt på fel sätt. Som är meningslösa i sitt sammanhang. Dom bråkar om saker som inte kommer att pågå under speciellt lång tid i deras tillvaro. Hade det varit för att förändringen skulle vara i 6-års tid, eller till och med längre, då hade jag kunnat förstå dom, att man bråkar för sin sak. Men inte om det handlar om en dag, en vecka, ett halvår eller ett år.

Jag tänker på den här kvinnan som fick hjärnblödning och har fått slåss i 6-års tid för att få det klassas som arbetsskada. Hon jobbade på en förskola i Partille kommun där hon hade fått stå ut med bra mycket mer än vad som är mänskligt att kräva av en människa. Har dom som sitter och beslutat att hon inte har fått hjärnblödning pga sitt jobb varit och hälsat på henne på hennes jobb? Jag kan nog svara NEJ på den frågan utan att veta svaret. För dessa makthavare som sitter och bestämmer en massa saker, dom lever inte i verkligheten. Allt kan inte bara handla om pengar. Det gör det men det borde inte...och särskilt inte när det gäller den verksamheten som denna kvinna arbetade i, FÖRSKOLAN.

Förskola och skola är nämligen såna ställen där alla tror sig veta hur det fungerar och hur det ska vara, för alla har gått i skolan. När det gäller förskolan tror folk att man lämnar sina barn där för att ha barnpassning när dom jobbar. Men varken medborgare där ute i Sverige eller makthavare har en aning om hur verkligheten ser ut i dessa verksamheter. Förskolan är inte barnpassning och det heter INTE dagis längre. Förskolan fick en läroplan 1998, precis som skolan har, och arbetar pedagogiskt och barn lär sig för livet hela dagarna när föräldrarna arbetar. Förskolan lägger grunden för demokratiska värderingar, människors lika värde, jämställdhet, social samverkan, förståelse och medmänsklighet, stärker barns självkänsla och självförtroende.... ja listan kan göras lång. BARNEN FÅR GRUNDEN FÖR ETT LIVSLÅNGT LÄRANDE!

När inte förutsättningarna är rätt så är det inte konstigt att kvinnan som fick hjärnblödning, fick det! När inte makthavare tar sitt ansvar för barnen som sedan skall driva Sverige framåt och inte föräldrar gör det. Vem skall då gör det?

Jo, den här kvinnan gjorde det. Hon tog sitt ansvar! Hon gjorde sitt jobb och mer därtill. Är det så här människor skall ha det på sitt jobb? Ingen tar sitt ansvar och när någon gör det så får man slåss i 6 år för att hävda sin rätt.

Vart är vi på väg?

onsdag 27 augusti 2008

Varför denna blogg?

Det är så mycket jag vill skriva och därav denna blogg. Den stora frågan som kommer att dyka upp ganska frekvent är: Vart är vi på väg?

Jag har nyligen varit på två otroligt bra föreläsningar där jag försökte ta till mig en grej från varje föreläsing som gör att jag kan försöka bli bättre på olika saker här i livet. Saker att förändra hos mig själv. En av dessa två "led ord" försöker jag rabbla för mig själv varje kväll för att kunna hantera vissa saker som jag tycker är jobbigt i vardagen. Jag säger det inom mig när jag står inför en jobbig situation som är svår att hantera i olika möten med människor och det är.... Jag är Jag och Du är Du!

Men ibland räcker det liksom inte. Det liksom vill ut, tankarna jag har som gör mig upprörd, besviken, exhalterad, glad, ledsen, rörd, nedstämd, arg...... så att man bara vill spricka!!


Därav denna blogg: Mina tankar om allting



PS.

Jag är Jag och Du är Du
Men vart är vi på väg?

DS.