torsdag 18 september 2008

Varför förskola och inte dagis?

I folkmun heter det dagis, och då vet alla vad man pratar om. Men det är inte ok!!! Vad som är mer störande är när offentliga personer som politiker eller journalister i media använder ordet dagis. Att politiker använder ordet dagis. Det är illa. Det är inte för mycket att begära att de skulle använda ordet förskola. Det är bestämt från regeringen att förskolan skulle få en läroplan och därmed bli FÖRSKOLA och dagis skulle försvinna (vilket det egentligen hade gjort redan långt innan). Och då handlar det inte bara om orden utan dess innehåll. Nu vilar hela förskolan på denna läroplan som kom 1998. Det är 10 års sen. Detta skrev regeringen om förskolans läroplan i den skrift som kom i samband med läroplanen:
"Denna läroplan är förskolans första läroplan, vilket innebär att förskolannumera ingår i och utgör det första steget i samhällets samlade utbildningssystem för barn och ungdom." [...] Läroplanen utgår från en ansvarsfördelning där staten anger de övergripande målen och riktlinjerna för förskolan och kommunerna svarar för genomförandet. Till sin struktur överensstämmer förskolans läroplan i huvudsak med skolans läroplaner. Genom att förskolan nu får en läroplan omfattas utbildningssystemet av tre läroplaner; en för förskolan (Lpfö 98) en för den obligatoriska skolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) samt en för de frivilliga skolformerna (Lpf 94). Avsikten är att de tre läroplanerna skall länka i varandra utifrån en gemensam syn på kunskap, utveckling och lärande. [...]
Läroplanen är en förordning med bindande föreskrifter som är utfärdad av regeringen."


Om inte offentliga personer använder ordet förskola när de pratar om förskolan är det svårt att få bort ordet "dagis" i vanlig folkmun. Alla vet vad ett dagis är - men inte många vet vad förskolan är. Uppfattningen är att det är samma sak - MEN DET ÄR DET INTE! Gå in på ett Swedbank kontor och säg till personalen där att du vill öppna ett konto på Föreningssparbanken så får du se hur de reagerar på det.

Med att tro och tala om förskolan som att det är samma sak som "dagis" är att inte värdesätta alla de barn som varje dag vistas i förskolan. Genom att säga "dagis" sätter du inte värde på de små barnens lärande. Du nedvärderar också den personal som jobbar i förskoleverksamheten. Hur skall statusen höjas på yrket och hur skall man få människor att jobba i förskolan om man fortsätter att benämna förskolan med dagis? Nu ligger ju inte bara statusen i ordet förskola, men jag tror att man måsta börja där. För går "vanliga människor" fortfarande runt och tror att man lämnar sina barn på "dagis" för att få barnpassning när man går till jobbet, kommer det aldrig att gå att höja statusen på yrket förskollärare. Ingen vill gå på högskolan i 3½ år för att passa barn. Fråga alla som går på lärarhögskolan och alla som jobbar inom detta yrke. INGEN UTBILDAR SIG FÖR ATT PASSA BARN.

Det är dags att vakna nu!!! Dagis är förlegat. Det var på 70-talet. Nu är det 2008 och läroplanen för förskolan har funnits i 10 år. Personalen som arbetar i förskolan jobbar väldigt hårt med läroplanen. Hela verksamheten styrs utav den, samt en mängd andra styrdokument (som också är bestämt av politiker). Personalen har väldigt hårda krav på sig om hur verksamheten skall styras och är väldigt bra på det också. Men när det finns en massa andra faktorer som spelar in samtidigt, är det väldigt svårt för personalen att gör sitt arbete på ett bra sätt.

Vad är då förskola?
Förskoleverksamhetens uppgift är att bedriva pedagogisk verksamhet. Som i citatet ovan så är läroplanen en förordning som är utfärdat av regeringen. Det innebär att det är REGERINGEN som bestämt vilka krav som staten ställer på verksamheten. Det innebär också att förskolan är det första steget ett barn tar i det utbildningssystem som Sverige har - redan från 1 års ålder. Det innebär även att skolverket är en tillsynsmyndighet för förskolan liksom för övrig förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. I läroplanen finns det mål och riktlinjer som anger inriktningen på förskolans arbete. I samma skrift står det också:
"Målen är i förskolans läroplan utformade som mål att sträva mot. Dessa anger vad förskolan skall sträva mot när det gäller det enskilda barnets utveckling och lärande. [...] Förskolan bedriver en pedagogisk verksamhet i vilken barn kan börja vid olika åldrar och delta i under olika lång tid. Förskolan skall vara trygg, utvecklande och lärorik för alla barn som deltar utifrån vars och ens förutsättningar."

Jag skulle kunna skriva hur mycket mer som helst om hur viktig förskolan är. Jag vill väcka debatt och lyfta förskolan - FÖR DET ÄR DAGS FÖR DET NU!!


En uppmaning till er politiker! Vakna, stanna upp och förstå vad viktig förskolan är. Klanka inte ner mer på de små barnens lärande. Det måste vara STOPP!!! Inför inte vårdnadsbidrag. DET ÄR BARNEN NI STRAFFAR!

Inga kommentarer: